8.11.2018 obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania. Naszym celem było pokazanie, że można jeść smacznie, a zarazem zdrowo. W tym dniu każda z klas przygotowała do degustacji potrawy sporządzone według tej zasady. Wszyscy mogliśmy się rozsmakować w przekąskach składających się głównie ze świeżych warzyw, owoców, zdrowych węglowodanów oraz innych naturalnych, nieprzetworzonych składników. Na wysokości zadania stanęła także firma Eduservice, która od kilku lat przygotowuje dla nas obiady. Z okazji Dnia Zdrowego Żywienia w jadłospisie znalazły się wzorcowe dania i napoje propagujące ideę, które wszystkim bardzo smakowały 😉 Czytaj dalej
6.11.2018 podczas zebrań z rodzicami częstowaliśmy rodziców, uczniów oraz pracowników szkoły ciepłą herbatą oraz pysznymi ciastami. Do puszek stojących obok słodkości można było wrzucić własną „ cegiełkę”. W ten oto sposób uczniowie, rodzice i pracownicy naszej szkoły włączyli się w zbiórkę na Dom Hospicyjny na styku 3 województw: podkarpackiego, lubelskiego i świętokrzyskiego. Jest to nasze dzieło pomocy dzieciom w ich ostatnim okresie życia. Niedługo kolejna akcja, a my czekamy na nią z radością oddając Serce dla Serca!
Szklony Opiekun Wolontariatu
Wioletta Sztobryn Czytaj dalej
31.10.2018 tradycji związanej z listopadowym Świętem Zmarłych stało się zadość – po raz kolejny samorząd szkolny zorganizował szkolną imprezę: „Dziady 2018”. Konkurs na najciekawsze przebranie powiązane tematycznie ze świętem dziadów obchodzonym przez naszych przodków poprzedziła część quizowa. Każda klasa musiała zmierzyć się z 5 zadaniami, które – choć bardzo pomysłowe i atrakcyjne – wprowadziły nas w nieco nostalgiczny nastrój obchodzonego nazajutrz święta. Jury, w skład którego weszła dyrekcja szkoły oraz przedstawiciele nauczycieli i uczniów, nagrodzili najbardziej ich zdaniem pomysłowo przebranych następujących uczniów:
I MIEJSCE: Olga Janicka kl. IID
II MIEJSCE: Maciej Sitarz kl. IC
III MIEJSCE: ex aequo Oriana Strzelecka kl IID oraz Julia Kluska kl. IIIC Czytaj dalej
29-30.10. 2018 uczniowie klasy II i III o profilu biologiczno – chemicznym pod opieką pani Beata Biedrzyckiej i pani Anety Dudziak uczestniczyli w wycieczce naukowej do Centrum Chemii w Małej Skali w Toruniu. Uczestnicy , wykorzystując metodę badawczą w chemii, przeprowadzili doświadczenia zespołowo- problemowe i wiązane. Badali właściwości szeregu związków w chemii nieorganicznej : tlenków, kwasów, wodorotlenków i soli oraz ciekawych związków manganu. Sami wytworzyli mydła oraz zaprojektowali ich kształt, określony zapach i barwę. Czytaj dalej
25.10.2018 grupa uczniów z klasy 1A oraz 1B wzięła udział w dwóch wykładach w języku angielskim: „Psychology of Money” (Psychologia pieniądza) oraz „ Making Action Movie- 2P move into battle” (Marketingowe kino akcji, czyli 2P ruszają do boju), które były uzupełnieniem prowadzonych w naszej szkole zajęć dodatkowych dla klas pierwszych o nazwie „angielski w biznesie”. Udział w wykładach umożliwił uczniom nie tylko sprawdzenie swoich umiejętności językowych, ale również uświadomił pewne kwestie związane z marketingiem. Uczniowie uzyskali odpowiedzi na pytania dotyczące m.in. nabywania produktu i jego ceny. Zdali sobie także sprawę z tego, że ludzka racjonalność ma ograniczenia, a darmowy produkt nie zawsze jest najkorzystniejszym wyborem. Po zajęciach z wykładowcą nasi uczniowie zostali oprowadzeni po uczelni przez studentkę Akademii Koźmińskiego. W tym przypadku językiem komunikacji był również język angielski. Czytaj dalej
15.10.2018 obchodziliśmy Dzień Edukacji Narodowej. Z tej okazji po raz kolejny wręczone zostały Pawliki – uczniowskie wyróżnienia dla nauczycieli, którzy w różnych kategoriach zyskali szczególne uznanie swoich wychowanków. Galę wręczenia tych sympatycznych nagród poprowadziła Julia Rolińska z kl. 3C i Jakub Sowiński z kl. 3B.
Z kolei nauczyciele wzorem lat poprzednim wręczyli zaszczytne nagrody – Maryśki – uczniom, którzy jakiś powodów wyróżniają się pozytywnie w społeczności szkolnej. W imieniu grona pedagogicznego tę część uroczystości poprowadził pan Andrzej Mosing oraz pani Katarzyna Bitel, która wraz samorządem uczniowskim przygotowała całą uroczystość.
10.10.2018 roku w 78 LO im M. Pawlikowskiej – Jasnorzewskiej odbyły się warsztaty chemiczne dla klas o profilu biologiczno – chemicznym. Gościliśmy przedstawicieli Centrum Chemii w Małej Skali z Torunia. Pod czujnym okiem prowadzących uczniowie przeprowadzali eksperymenty chemiczne, zgłębiając tajemną wiedzę, jaką kryje chemia. Uczniowie kasy IC i II C laboratorium chemiczne zamienili w kuchnię molekularną. Pod kontrolą ekspertów z Torunia sami stworzyli molekularne spaghetti, kawior i żelki. Począwszy od ważenia, mieszania, podgrzewania, samodzielnie przygotowywali swoje danie. Każdy z zaciekawieniem i precyzją tworzył swoje potrawy, układając na talerzu molekularne obrazy. Odbyła się również degustacja – największą popularnością cieszył kawior o smaku coli i molekularne truskawkowe spaghetti. Czytaj dalej