10.10.2018 roku w 78 LO im M. Pawlikowskiej – Jasnorzewskiej odbyły się warsztaty chemiczne dla klas o profilu biologiczno – chemicznym. Gościliśmy przedstawicieli Centrum Chemii w Małej Skali z Torunia. Pod czujnym okiem prowadzących uczniowie przeprowadzali eksperymenty chemiczne, zgłębiając tajemną wiedzę, jaką kryje chemia. Uczniowie kasy IC i II C laboratorium chemiczne zamienili w kuchnię molekularną. Pod kontrolą ekspertów z Torunia sami stworzyli molekularne spaghetti, kawior i żelki. Począwszy od ważenia, mieszania, podgrzewania, samodzielnie przygotowywali swoje danie. Każdy z zaciekawieniem i precyzją tworzył swoje potrawy, układając na talerzu molekularne obrazy. Odbyła się również degustacja – największą popularnością cieszył kawior o smaku coli i molekularne truskawkowe spaghetti. Z kolei uczniowie klasy IIIC badali właściwości chromu, manganu i podziwiali barwne reakcje w różnych środowiskach. Metoda badawcza posłużyła maturzystom jako powtórka i utrwalenie wiadomości do matury. Samodzielnie przeprowadzone eksperymenty pomogły uczniom w większym stopniu zrozumieć, jak zaplanować, opisać, udokumentować określone doświadczenie. Na zakończenie warsztatów w sali gimnastycznej odbył się pokaz przemian chemicznych czyli Chemia w Dużej Skali. Uczniowie badali palność etanolu, wyprodukowali bombę wodorową .Nasi goście w ciekawy i oryginalny sposób przedstawili zagadnienia chemiczne w eksperymentach . Koordynatorem warsztatów była pani Beata Biedrzycka.